Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna? O szkodliwym wpływie cukru na zęby, wiadomo już z dawna, jednak mało się zastanawiamy ponad tym, jak cukier działa na organizm. Czy to cukier to jedynie niewinny dodatek do potraw i napojów?
Cukier – albo istnieje trucizną?
Naukowcy w minionym etapie zmienili zdanie – odkryli, że aktualne nie tłuszcz ponosi winę za plagę otyłości w regionach dobrobytu. To cukier jest trudny za nadwagę oraz otyłość, toż on wiąże, wzmaga apetyt, powoduje cukrzycę, bulimię i zaburzenia metabolizmu. Według badań przeciętny Europejczyk kosztuje około 120 g cukru każdego dnia, jest ostatnie równowartość prawie 25 łyżeczek i 480 pustych kalorii!
Uważaj na nowe nazwy cukru
Podczas wybierania gotowych produktów, miej na nowe nazwy cukru w sklepie. Cukier może kłaść się pod nazwami: glukoza, sacharoza, inwertyna, laktoza, syrop kukurydziany, słodowy, dekstroza, maltoza, fruktoza. Jeśli wszystek z obecnych faktów pojawi się w Twoim produkcie spożywczym, zalecamy uwagę, dlatego ten owoc może wywoływać dużo cukru.
Słodzik zamiast cukru?
Czy zdrowa dieta pod okiem eksperta zakłada stosowanie słodzika zamiast cukru? Także do cukru, słodzik może kłaść się pod wieloma firmami. Najpopularniejsze słodziki to: sacharyna, aspartam, acesulfam, neohesperydyna, cyklaminiany, sorbitol, mannitol, izomalt, taumatyna, maltitol, laktitol, ksylitol. Słodzik jest aż sześćset razy lżejszy z cukru, dzięki czemu ważna korzystać go w umiarkowanej części. Słodzik jakby nie zawiera też kalorii, zatem nie wpłynie źle na siłę. Kolejną zaletą słodzików jest ostatnie, że nie psują zębów. To czy słodzik ma wady? Tak, należy szczególnie widzieć na aspartam, cyklaminę i sacharynę.
Aspartamu nie mogą kosztować osoby mające na chorobę dziedziczną – fenyloketonurię, ponieważ powoduje on toksyczny dla nich składnik. Nie należy stosować aspartamu w potrawach i napojach, które są ogrzewane, ponieważ powyżej 100 st. C zatrzymuje się on toksyczny i wydaje swoje wadzie słodzące, zatem nie można używać go do wypieków i herbat.
Aspartam, cyklaminy i sacharyna według wielu pytań potrafią być kancerogenne – czyli rakotwórcze. Cyklaminiany tworzą w odpowiedzi z wybranymi lekami.
Cukier – to nas truje!
Nadmiar cukru wywiera silnie negatywny efekt na funkcjonowanie mózgu, powoduje ospałość i gwałtowny spadek naszej zdolności oceny i mienia.
W 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Według Coda Martin, cukier jest pozbawiony własnych ról witalnych, witamin a substancji mineralnych. To, co świadczy cukier, to wysokie, rafinowane węglowodany. Natomiast to, co usunięto – białka, witaminy a substancje mineralne są przyczyną niekompletnego metabolizmy węglowodanów. Wykonywa to, produkowanie się toksyn – kwasu pirogronowego również kolejnych nienormalnych cukrów. Kwas pirogronowy skupia się w mózgu oraz sposobie nerwowym, a inne cukry w mórz ciałkach krwi. Wpływa obecne na oddychanie cel i kieruje brak niezbędnej ilości tlenu do bycia systemu.
Nie zostawiamy sobie sprawy, że sami dodajemy się do zachwiania równowagi naszego układu. Natura sama gwarantuje nas przed nagłym szokiem spowodowanym dużym spożyciem cukru. Codziennie spożywany cukier powoduje stan ciągłego nadmiernego zakwaszenia. Do przywrócenia ciszy również dla zabezpieczenia krwi organizm nasz pobiera jeszcze większą miar pierwiastków dotąd skrzętnie zbieranych i przechowywanych w naszym ciele. Przypadkiem potrafią stanowić polskie kości oraz zęby, z jakich jest pobrane tyle wapnia, że staje nie tylko próchnica, ale następuje ogólne osłabienie. Często poprzestajemy na prawie, że cukry obok tłuszczów są w naszym układzie głównym źródłem energii, a a są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Należy przypomnieć, że przy zbilansowanej diecie, niezbędną ilość cukru dostarczają warzywa oraz produkty.
Nawet najmniejsza liczbę cukru, nie jest nieciekawa dla swego układu. Cukier działa na każdy organ swego ciała. Wątroba magazynuje cukier w strukturze glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) pełni ją i wzmacnia do wielkiej objętości, a nadmiar glikogenu powraca do naszej krwi w strukturze kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe idą do jakiejś strona ciała i przechowywana są w najmniej aktywnych miejscach, takich jak: brzuch, pośladki, piersi i biodra. Gdy miejsca obecne są już wypełnione, kwasy tłuszczowe idą do samodzielnych narządów, takich jak uczucie i nerki. Następuje osłabienie ich pozycji, następnie tkanki ulegają degeneracji i doskonalą się w tłuszcz. Powstają zakłócenia ciśnienia krwi, uszkodzeniu ulega parasympatyczny układ nerwowy, układ krążenia obwodowego i limfatycznego, i jakość czerwonych ciałek tworzy się zmieniać. Występuje nadmierna ilość białych ciałek, a proces tworzenia tkanek ulega spowolnieniu.
Wybierając cukier do swoich dań, staraj się wybierać dobrze i biały cukier, zastąp brązowym, bądź ksylitolem lub stewią. W Gabinecie Dietetyki i Podejmowania Małgorzata Stanior staramy się doradzać pacjentom, który cukier przechodzić do konkretnych potraw. Pamiętaj, że ograniczenie cukru może pozytywnie wpłynąć na działanie Twojego organizmu.
zobacz również Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?