Różnorodność Rodzajów Kaw I Jej Procesy Obróbki.

Dobra kawa Jelenia Góra

Prasóweczki

Różnorodność rodzajów kaw również jej procesy obróbki.

Wszystek z nas rozumie jak wskazuje i lubi espresso czy latte macchiato. Na świecie jest jednak wiele innych smaków kaw, o których dużo z nas nie ma pojęcia. Różnią się z siebie przede każdym poziomem nasycenia, typem wypalania i smakiem. Dzieje się tak, skoro są produkowane w daleki sposób z różnych ziaren kawy. Jakie różnice można to dostrzec pomiędzy znanymi kawami, a tymi trochę znanymi? Która z kaw świata jest najsilniejsza?

Dobra kawa Świerzawa

Espresso, latte i flat white to niezwykle widoczne rodzaje kaw na świecie. Espresso to niska porcja kawy o zawartości około 30 ml, która dzieli się ogromną siłą i wyrazistością smaku. Czas ekstrakcji kawy w ekspresie wynosi 25 sekund, a temperatura wody zastosowanej do produkcji powinna wahać się od 88 do 92 stopni Celsjusza. Latte Macchiato przecież to gorące spienione mleko z kawą. Wyróżniającą stroną są trzy warstwy: mleka, kawy i pianki. Najczęściej podaje się spożywa w jasnej szklance, aby charakterystyczna budowa stara niczym daleko znana. Natomiast flat white to kawa, która nie odznacza się szczególnie od latte macchiato. Jedyną różnicą jest fakt, że zapoznaje się ją przez odwrotne mieszanie takich samych proporcji. Dobra kawa Świerzawa

zobacz również Palarnia kawy sklep

Co wybiera mniej swoje rodzaje kaw?

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że istnieją inne sposoby kaw niż wysoce wymienione. Jak prowadzi specjalista z nazwy: „Takie napoje jak ristretto czy lungo mogą zacząć nawet największych smakoszy kawy. Kawa ristretto to oczywiście właściwie mniejsza wersja espresso, którą szykuje się w taki tenże sposób ale z niższej ilości wody, czyli 15 ml.” Kawa Lungo z kolei to istotne przeciwieństwo ristretto. Co norma jest więcej oparta na podstawie espresso, lecz stanowi o dużo większa. Lungo kształtuje się przez dłuższe zaparzanie około 60 ml wody, dzięki czemu kawa jest słabsza. Nie należy jej jednak mylić z americano, do którego dodaje się gorącej wody. Kawa mocca przecież to pewna interpretacja kawy latte. Do espresso, oprócz gorącego mleka, miesza się czekolady w budów proszku lub syropu, a na szczyt stawia się bitą śmietanę. Dobra kawa Świerzawa

Pewną wariacją kaw tradycyjnych, są także kawy przeznaczone jedynie dla dużych. Niektóre z nich obejmują małą ilość słabego alkoholu, ale niekiedy miesza się mocnego trunku. Przykładowo kawa po irlandzku, czyli irish coffee, jest przetwarzana na podstawie espresso, do którego zaopatruje się podgrzane whiskey, brązowy cukier i dobrą śmietanę na szczyt. Kawa po irlandzku dzieli się i sposobem podania, gdyż przeważnie stanowi ona obsługiwana w kieliszku od piwa, dzięki czemu powtarza ona tylko ten napój. Dobra kawa Świerzawa

zobacz również Różnorodność rodzajów kaw i jej procesy obróbki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *